Tästä se alkaa. Taas. Montakohan kertaa olen aloittanut elämäntaparempan tai laihdutuksen. Elämäni aikana olen laihduttanut ja kuntoillut, joten kertoja riittää. Blogejakin olen koettanut pitää. On ollut kitukuuria, olen lisännyt liikuntaa, olen ollut kasvissyöjä ja lihansyöjä. En jaksa enää. Enkä jaksa enää olla otsikon painoinen nainen, jolla paino kertyy vatsalle ja rintoihin, käsivarsiin ja yläselkään -mutta ei perkele peppuun tai reisiin. Juu-u...miten liikut, kun laihduttaessa lähtee alakropasta voimat ja yläkroppa laihtuu hyvin hitaasti, siinä menee äkkiä liikunnan riemu. Olen toki painanut enemmänkin. Viime syksynä sain karistettua noin 10 kiloa eli olen painanut pahimmillani noin 95 kiloa. Mutta tähän se sitten jäi.

En tykkää liikkua. En tykkää syödä proteiinivanukkaita. Usein ateriani jää ilman proteiinia, koska kalaa saa niin harvoin (tonnikala yök) ja lihasta en hirveästi välitä. Minun on opittava löytämään itselleni sopiva proteiini. Mutta en halua tehdä tästä vaikeampaa, kuin tämä oikeasti on. Ei kun vaan sopivasti lautaselle ruokaa lautasmallin mukaan ja syömään, mitä tässä nyt nipostelemaan. Salaattia ja siihen jotain proteiinia, ei sitä kilotolkulla tarvitse ollakaan. Keittoja. Grillattuja kasviksia ja kanaa. Vettä. Vähemmän suolaa ja sokeria. Vähemmän alkoholia. That's it.

Liikuntaa. Joka päivälle liikkumista, eikä vain kävelyä -vaan pyöräilyä, sauvakävelyä (miten käsi ja selkärasvat saa muuten kyytiä?), jumppaa omilla lihaksilla, uintia (hyi, mutta nyt on pakko). Unta palloon 7-8 tuntia, sitten ylös puuronkeittoon ja ulos liikkumaan. Työmatkat pyörällä. Eikä mitään selityksiä, näistä kiloista pitää päästä eroon tai muuten...

Muuten minä sairastun ja kuolen. Jo nykyään elämääni hallitsee kipu, hiki ja punoitus. Rintoihin ja isoon vatsaan koskee. Selkään koskee. Niveliin koskee. En voi tehdä kaikkia asioita, kuten vaellusta, hypätä puron yli, kiivetä ison kiven päälle tai juosta. Minua hirvittää mennä rannalle pienissä vaatteissa tai katsoa ketään, varsinkaan miespuolista silmiin tai shoppailla kauniita istuvia vaatteita. Saati mikään intiimimpi oman miehen kanssa. Tällainen elämä on todella rajoittavaa ja masentavaa. 85,7 kiloa ei ole monenkaan mielestä hirveän paljon, mutta kyse ei olekaan nyt kiloista vaan siitä, miltä elämäni tuntuu nykyisillä valinnoillani. Kyse ei ole siitä, että inhoan olla lihava, vaan siitä, etten istu kroppaani. Joku toinen voi olla tyytyväinen omassa kropassaan ja kantaa kilonsa kauniisti, mutta minä en pysty. En ole pystynyt viimeiseen reiluun kymmenen vuoteen, jonka aikana olen elämäntavat omaksunut ja lihonut. Minulle tämä kilomäärä ja nämä elämäntavat ovat tappavat. Kunpa painoni olisikin jakautunut kivutomasti ja tasaisesti, mutta näin ei ole. 

Haluan jaksaa. Jaksaa tehdä kivoja asioita: harrastaa ja tehdä työtä. Haluan voida hyvin ja näyttää hyvinvoivalta. Haluan kehittyä elämäntaparemontin aikana siten, ettei minusta tule hoikka entinen itseni, vaan hoikka parempi itseni. Laihduttamispäätöstä on osin lykännyt se, että nuorena hoikkana ihmisenä olin aika päämäärätietoinen, aikaansaava ja sain herkkänä ihmisenä myös kärsiä siitä. Olin ehkä kovempi kuin nyt. Kovuus on todellakin karissut painavan pehmeyden tieltä. Haluan olla tyytyväinen itseeni myös ihmisenä, lämpimänä, reiluna ja luotettavana itsenäni. En enää koskaan töykeänä pyrkyrinä. No, nuorena sitä varmaan luulee, että ihmiseltä odotetaan sellaista pärjätäkseen ja tottahan se on, en minä enää pärjääkään sanotaanko vaikka työelämässä, kun olen pehmeämpi. Toki aina välillä yritän olla tiukkana, mutta minulle tulee siitä niin ikävä olo. En halua olla ikävästi tiukka enää koskaan, vaan sopivasti ja lempeästi -myös ja etenkin itseäni kohtaan. Minun laihdutukseni avain on lempeys pienellä sopivalla tiukkuudellla.

Jos satut lukemaan blogiani, terve tuloa. Saa kommentoida tsemppaavasti, itsellenihän minä tätä teen. Olen 41-vuotias, minusta ei ikänä saa pitkäsääristä kaunotarta, mutta ihan tavallisen ja elämäänsä tyytyväisen kylläkin. Siihen haluan uskoa. Jokapuolelta hyvinvoivan.

Loppuun nykyiset mitat: pituus 165cm, paino 85,7kg, vyötärö 102cm, rinnanympärystä 110cm. Tikkujalkoja en viitsinyt mitata.